Počátky
českého vinařství se vztahují, dle
pověsti
k roku 892, kdy kníže Bořivoj slavil
narození
svého syna Spytihněva a byl při této
příležitosti
obdarován moravským knížetem
Svatoplukem sudem
výborného moravského vína.
Bořivojova
manželka Ludmila, dle pověsti, přála rozvoji
vinařství a
na první vinici, založené tehdy
v Nedomicích
u Mělníka se měl zaučovat vinařskému
umění i
její vnuk sv. Václav. Ze stejné doby
pochází také 60 - 70 cm
široká
terasovitá políčka, která byla
objevena při
archeologickém výzkumu na jižním svahu
Pražského hradu. Padle všeho jsou pozůstatkem po
jedné z prvních vinic,
existujících na
tehdejším pražském
území.
O
vinicích a jejich zakládáni je
zmínka z počátku l2.stol., kdy
král Vladislav zakládal
klášter na Strahově a daroval mu mj. i půdu na
založení vinic. Krátce po Strahovském
klášteře zakládají
své vinice na Petříně a na Újezdě i
johanité a cisterciáci z Plas, a to
rovněž z daru krále Vladislava. Také
v zakládací listině
Litoměřické kapituly při kostele sv.
Štěpána z roku 1057 je
pamatováno na vinice.
Kolem
60.let l3.staletí přivezl vinnou révu
z Rakous
král Přemysl Otakar II. a nechal ji osázet vinici
na
Zbraslavi. O velký rozvoj vinařství
v Čechách
se zasloužil i císař Karel IV., který přivezl
vinnou
révu až z Burgundska a nechal ji vysázet
v Praze i na Karlštejně. Ve viničním
řádu ze
dne 16.2.1558 vyzýval všechny majitele
zemědělských pozemků v okruhu tří mil od
Prahy
k zakládání nových
vinic. Těm, kdo
této výzvy uposlechli, sliboval značné
hmotné výhody. Zakladatel vinice byl osvobozen na
12 let
od všech poplatků a teprve později odváděl 12
litrů
vína z korce králi a desátky
tomu, komu
patřil grunt. Král Karel IV. vydal také
přísná nařízení proti
všem,
kteří by vinicím mohli jakkoli škodit.
Do
vzdálenosti 33 km od pražských hradeb spadaly pod
pravomoc pražského perkmistra veškeré
vinařské záležitosti, a tak do jeho působnosti
spadala i
města, která z popudu Karla IV. začala
zakládat
vinice (Beroun, Slaný, Říčany,
Brandýs, Kostelec
nad Černými lesy, Český Brod, Velvary a dokonce i
Mělník).
Podpora vinařského
podnikání otevřela
rozhodujícím způsobem městu cestu
k ovládnutí
příměstské zóny, a to
hospodářsky. Kromě konkrétního zisku
zde bylo i uspokojení z dobře uloženého
majetku.
Původně
byl jeden perkmistr viničních hor a to ze Starého
města
pražského, který měl za úkol
vyhledávat
vhodné pozemky ve všech českých
městech a působit
na jejich přeměňování na vinice. Ale tak, jak
rychle
postupoval rozvoj vinařství, tak byli záhy voleni
v každém městě vlastní
městští
perkmistři spolu s pomocníky ke střežení
dodržování viničních řádů,
původně
nepsaných, později pak sepisovaných do artikulů
viničních. Jedním
z nejstarších je
usnesení z roku 1496, které obsahuje
dohodu o tom,
že odměnu za jednotlivé práce bude určovat
perkmistr a
konšelové se 4 přísežnými
vinaři. Bylo zde
i ustanovení ke kontrole jakosti vína a jeho
zdravotní nezávadnosti, které bylo
jedním
z prvních nařízení tohoto
druhu v Evropě.
Roku 1526 došlo
k dalšímu doplnění
ustanovení, které bylo zaměřeno na ochranu
místních vinařů před dovozem
rakouských a uherských vín, o což se
pokoušel již Karel IV. Dále se měla
dovezená vína koštovat na jakost a na
zdravotní nezávadnost. Než se začala
šenkovat, měla být oceněna perkmistrem.
Také Židé, kteří dříve
mohli dovážet pro svou potřebu vína po
celý rok, měli nyní kupovat pouze víno
pražské.
Po
celé l6.století byl pražskými
nákladníky vinic veden boj proti
porušování zákazu
omezeného dovozu
cizích vín. Nakonec se tento problém
částečně vyřešil zřízením
obecního
sklepa, kde se mohla cizí vína
prodávat bez
omezení a zisk pak přicházel do důchodu obce. Od
roku
1547 byl perkmistr viničních hor dosazován
panovníkem.
V té
době české a hlavně pražské vinařství,
jakož i
vinařství některy‘ch jiných
českých měst, se
dostávalo do vrcholového stádia, a
zároveň
se začaly ukazovat některé krizové jevy.
Úrodnost
vinic klesala, protože většina z nich byla
přestárlá. Nákladníci
šetřili na
nákladech a zanedbávali viniční
práce,
majitelé vinic se často měnili, byl nepořádek
v registrech. Tyto a další
problémy se snažil
řešit mandát císaře Rudolfa II.
z roku 1590,
kterým bylo vydáno nařízení
pro
zakládání urbářů
městských vinic.
Nadále přetrvávaly problémy
s dovozem
cizích vín a to hlavně uherských a
rakouských. Stoupaly náklady a tím
docházelo k poklesu zisku.
Od
počátku l7.století začíná
být
běžným zvykem stavět si na vinicích
venkovské
usedlosti. Příznivý vývoj
českého
vinařství, hlavně pražského, narušila
třicetiletá válka.
Zpustošené vinice se ani
v dalších staletích
nevzpamatovaly. Plocha
městských vinic začala stagnovat a postupem času i
nezadržitelně
klesat. Chyběly finance a často i pracovní síly.
Naopak
venkovské a panské vinice byly i po
této
válce obnovovány a velice často i
rozšiřovány.
Přestože
se ve druhé polovině l9.století projevilo
v odumírajícím
českém vinařství
dočasné oživení, netrval tento stav dlouho. Dnes
jen
místní názvy či názvy
usedlostí
nám ukazují, kde se původně rozkládaly
vinice. Od
roku 1990 nejsou vinohrady v České republice
obnovovány ani tak, aby byla zajištěna jejich
prostá reprodukce. Plocha nových
výsadeb se
snižovala až do roku 1993, a to zejména proto, že
nákupní cena hroznů značně poklesla. Od roku 1994
začaly
ceny hroznů opět stoupat, což se projevilo na postupném
zvětšování plochy
obnovovaných vinic.
Optimální výměra vinic
v České
republice by měla být cca 16 000 ha.
Od roku 1996 se začala obnovovat
vinice Máchalka ve Vysočanech na Praze 9. Snahou družstva
“Svatý Václav” je
navázat na slavnou tradici pražského
vinohradnictví a vytvářet zároveň i
část nového životního
prostředí, které bude plnit ozdravnou
funkcí ve vztahu člověka k přírodě a
městu a zároveň obnovit historíckou zeleň, kterou
zde vinice drive vytvářely.